Barion Pixel Légzés, testtartás és mentális egészség. Valóban van összefüggés közöttük? -mit mond a kutatás - Tudatos Testtartás

Egy nemrégiben megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy létezik-e közvetlen kapcsolat a légzés, a testtartás stabilitása és a mentális egészség között. A vizsgálat során egy olyan protokollt alkalmaztak, amely lehetővé tette a légzés, a testtartás és az érzelmi szint egyszerre történő elemzését.  A cél az volt, hogy igazolják a háromszöges kapcsolat lehetőségét. A háromszöges kapcsolat azt jelenti, hogy ezek a tényezők egymásra is hatnak, és együttesen befolyásolják az egyén egészségét és jólétét. 

A résztvevők és a kísérlet menete:
Huszonhárom alany (9 nő és 14 férfi, 18 és 23 év között) vett részt a kísérletben.  A kísérlet négy feltételből állt, mindegyik 3 percig tartott: Standard nyugodt álló testtartás nyitott szemmel (1), zárt szemmel (2), valamint relaxált álló testtartás mély hasi légzés kísérletével nyitott szemmel (3) és zárt szemmel (4). Az utóbbi két feltételnél a résztvevőket arra kérték, hogy tartsanak fenn fenn egy relaxált állapotot.

Eredmények:
Egy holisztikus protokollt mutattak be és teszteltek. Megállapították, hogy az érzelmi szintek összefüggésben állnak a testtartással és a légzéssel.  

A mély hasi légzés számos résztvevő számára kihívást jelentett, különösen a nők számára, akik nem tudták kontrollálni légzési mintázataikat. A férfiaknál a hasi légzési mintázat növekedett stabilitással és csökkentett szorongással társult.

Tudatos Testtarttás

Következtetés: 

Összességében megállapították, hogy a mély hasi légzés végzése nehézségekkel járt, amelyek emelkedett szorongási pontszámokkal és csökkent stabilitással jártak. Ez egy olyan körkörös önfenntartó kapcsolatot mutat, amely csökkentheti az életminőséget, alááshatja a tanulást és hozzájárulhat az izomösszehúzódáshoz és a mozgásszervi rendellenességek kialakulásához. 

Azáltal, hogy egyszerre foglalkozunk a testtartás javításával és a stresszoldó módszerekkel, nemcsak a testet, hanem a szellemet is támogatjuk. A Tudatos Testtartás Online Program egy olyan módszer, amely összekapcsolja ezt a két területet, lehetőséget kínál egészség és jólét komplex kezelésére és fejlesztésére, mert egyszerre tartalmazza a testtartást javító gyakorlatokat valamint a stresszkezelési technikákat, mint például a légzéstechnikák, meditáció vagy relaxációs módszerek. Ezáltal a résztvevők nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is erősödhetnek és fejlődhetnek.

Forrás: Front. Bioeng. Biotechnol., 02 April 2024 Sec. Biomechanics Volume 12 – 2024 | https://doi.org/10.3389/fbioe.2024.1347939

Tetszett a cikkünk? Oszd meg másokkal is!