fbpx

Manapság már talán nincs olyan mozgással foglalkozó ember, aki ne hallott volna az SMR eszközökről, elsősorban a henger népszerűsége növekszik. De hogy valóban mire jó, hogyan működik és hogyan kell helyesen használni, azt talán már kevesebben tudják.

Mi az az SMR?

Az SMR „Self Myofascial Release” egy világszerte egyre népszerűbb speciális önmasszázs technika, amely egyedülállóan hatékony az izom-kötőszövet egységének (myofascia) kezelésében.

Az SMR eszközök szakszerű és rendszeres használata jelentősen hozzájárul az izom- és ízületi panaszok  kialakulásának megelőzéséhez, de kiemelkedően hatékony a mozgásszervi rehabilitáció területén is.

Segítségével

▪ növelhető az ízületek mozgástartománya,

▪ csökkennek az izom és ízületi fájdalmak,

▪ elősegíti a testtudat fejlesztését és a sportolói teljesítmény javulását.

Mi az a fascia?

A test legnagyobb védő, érzékelő és információ továbbító szerve, a testtudat legfőbb forrása, lehetővé teszi a könnyed, elegáns, kecses és energiahatékony mozgásokat.  Számos rendellenességért, köztük a krónikus derékfájdalomért, a degeneratív mozgásszervi és belsőszervi betegségekért, sőt, az utóbbi évek kutatásai szerint még a daganatos megbetegedésekért is felelős.  Összességében tehát a fizikai egészség (és nem mellesleg a sportteljesítmény) kiemelkedően fontos  tényezője, a testi jólét egyik fő meghatározója.

A myofasciális rendszer

A myofasciális rendszer az egyes izmok, és azok „pólyájának” rendszere, egymással összefüggő láncolatokat képez: izom-ín-csonthártya-másik izom.

Az emberi testben nincsenek tehát különálló izmok, csak egymással fasciálisan összekapcsolódó izmokból álló láncolatok, azaz myofasciális láncok.  Ezek a különféle láncolatok fasciálisan kapcsolódnak egymáshoz is, így jön létre a myofasciális rendszer. A myofasciális rendszer fasciálisan kapcsolódik minden más szövetünkhöz (bőr, idegek, vérerek, belső szervek stb.) is, tehát az emberi testen belül minden összekapcsolódik mindennel.

A fascia funkciói

 1. Szövetek, szervek „becsomagolása”, támasztása és védelme, valamint tápanyagellátása

 2. A test formájának, alakjának biztosítása = Testkontúr

 3. A szövetek egymáson való elcsúszásának biztosítása

 4. A stressz hatások egyenletes eloszlatása

 5. Helyreállítás (heg, szöveti alkalmazkodás)

Helyes testtartás és a fascia

Csak akkor van lehetőségünk a tartáshibák, rossz mozgásminták tudatosítására és ezek korrekciójára, ha megfelelően működik a fascia (és ezzel a propriocepció), többek között ezért is fontos a fascia minőségének javítása.

A legnagyobb problémát ma az okozza, hogy a civilizált ember nem használja a fasciáját a mozgások során, ettől elveszíti mobilitását.

Mitől csökken a fascia rugalmassága?

 1. különféle sport és egyéb hétköznapi sérülések

 2. különféle túlterhelések

 3. életkor előrehaladtával

 4. hideg

 5. stressz

 6. genetikai tényezők

 7. vízhiány

 8. helytelen táplálkozás (túlzott cukor- és szénhidrátfogyasztás, az

 9. egészségtelen ételkészítési eljárások (pl. magas fokon hőkezelés) illetve a magas (rejtett) cukortartalmú, feldolgozott élelmiszerek)

Milyen hatásai vannak a fascia rugalmatlanná válásának?

 • Csökken minden szövet tápanyag ellátottsága, ami a funkciójukra is hatással lesz

 • Torzulnak a mozgások és a mozgásminták, hisz „merev falat kell áttörni”

 • Nehézkesebbek lesznek a mozgások, így elfárad és elöregszik a test

 • Mindez a belső szervek működésére is hatással lesz

 

Mit tehetünk a fascia rugalmasságának csökkenése ellen?

 • Megfelelő táplálkozás, sok friss zöldség, kevés cukortartalmú és feldolgozott élelmiszer

 • Elegendő vízfogyasztás

 • Stressz elleni védekezés: pl. autogén tréning, jóga, meditáció

 • A fascia megfelelő karbantartása, edzése: myosfascia masszázzsal és speciális fascia edzéssel (mozgással).

Miért hasznos a myofasciális masszázs?

 • csökkenti az izommerevséget

 • segít megszabadulni a felgyülemlett salakanyagoktól

 • megszüntetheti az izomfájdalmat

 • fokozza a vér- és nyirokáramlást

 • segíti a relaxációt

 • öngyógyító választ vált ki a testben

 • segít feloldani az izomcsomókat

 • mobilizálja az izületeket

 • javítja a testtartást

 

Fontos, hogy ha helyesen szeretnéd alkalmazni az SMR eszközöket, mindig szakembertől tanuld meg a használatukat, mert könnyen okozhatsz további problémákat magadnak.  

A megfelelő minőségű SMR eszközök hozzájárulnak a hatékony használathoz, ezért körültekintően válassz hengert vagy masszázs labdát magadnak.

A RAD eszközök vásárlásakor 10% kedvezményt kapsz, ha beírod a RADBHV kuponkódot, látogaass el a www.radroller.hu oldalra!

A cikk forrása: Feövenyessy Medical Fitness Akadémia és RAD Roller Hungary


Az idegfeszültségben élő ember hajlamos  többet enni. Jóllehet egyesek étvágyát elveszi a stressz, a többség nem csupán nagyobb mennyiségű táplálékot vesz magához, de épp a cukros, zsíros és kalóriadús eledeleket kívánja meg. Emiatt pedig egyre több zsírt raktározunk el a lehető legrosszabb helyeken, a hasi szerveinkben és azok körül. A stresszhormon néven is ismert kortizol lehet az elsődleges oka annak, hogy a stressz-szintünk korrelál a zsigeri elhízással (a zsírszövet felhalmozódásával a hasüregben). A kortizolt egyébként is gyakorta tartják az elhízásjárvány egyik valószínű „bűnbakjának”. 

Emberi történelmünk olyan korszakába értünk, amikor az életünk stressztényezőinek zöme már inkább pszichológiai, semmint fizikai jellegű. Manapság nem a kardfogú tigrissel viaskodunk, ám a testünk attól ugyanúgy reagál - kortizolt állít elő. A stresszhelyzetek másodperceken belül kiváltják a testünket elárasztó adrenalinhullámmal járó „üss vagy fuss”  reakciót, amit néhány percen vagy órán belül a kortizol szintjének megemelkedése követ; e hormont is a vesénk felett elhelyezkedő mellékvese állítja elő. A kortizol azonban nem mindenütt okoz ugyanolyan mérvű súlygyarapodást. A hastájék zsírsejtjein sűrűbben találhatóak kortikolreceptorok, melyek a zsírraktározást szabályozó enzimet aktiválják. 

Kiizzadhatod az idegességet?

A testgyakorlás hatékonyan enyhítheti a minket érő stresszhatásokat. Akik rendszeresen sportolnak, saját bevallásuk szerint számottevően kevésbé szenvednek a stressztől, a randomizált kontrollált vizsgálatok pedig igazolták, hogy az intenzív edzések az alanyok saját bevallása szerint eredményesen csökkentik az idegfeszültség szintjét, és javítják az életminőséget. A fizikailag aktív egyének kortizolszintje alacsonyabb, és általánosságban is egészségesebb kortizolreakciót adnak stresszhelyzetekre. De vajon elegendő-e egyetlen edzés kortizolszint- csökkentő hatása ahhoz, hogy visszafogja a stresszindukálta evést? A kutatók ezt kiderítendő stresszes mentális kihívás elé állították vizsgálati alanyaikat, akik emiatt plusz 100 kalóriányival növelték a tesztelés utáni pizzafogyasztásukat. Amennyiben viszont előzőleg 15 perc intenzív intervallumedzésre fogták őket, végül kevesebb táplálékot vettek magukhoz, mint amennyit az idegfeszültséget kiváltó feladatsor híján ettek volna. A testgyakorlás  során  elégetett  kalóriákkal  együtt  mintegy 100 kalóriányi mínusszal zártak ahhoz képest, mintha egyszerűen nekiültek volna pizzát enni. Tehát a stresszoldó célzatú testedzés az energia-háztartás egyenletének mindkét oldalán segítségünkre lehet a  testsúlyszabályozásban.

Vidám fogyókúra

A nevetés fajunk evolúciójában eleve a  stressz ellenszereként alakult ki, ideges energiáink levezetésére. Miután vizsgálati alanyok 60 percen át néztek egy kabaréműsort, a vérük kortizolszintje kevesebb mint a felére esett  vissza.  Ez adhat magyarázatot rá, miért javítja a felszabadult kacagás az immunrendszer működését. Abból a feltevésből kiindulva, hogy a testünk képtelen különbséget tenni a szívből jövő és kényszeredett nevetés között, kifejlesztették a „nevetőjógát”, melynek során a résztvevők egyfajta „szervi kocogógyakorlatként” kényszerítik magukat a kacagásra. Összevetették a nevető jóga-gyakorlatok során szimulált kacajra fakadó, egy komikus videofelvételen szívből  nevető, illetve a kontrollcsoport tagjaiként valamely száraz olvasmányon rágódó résztvevők kortizolszint-változásait. Mindkét nevető csoport kortizolértékei fél órán belül tetemesen visszaestek az olvasó csoport szintjéhez képest, de a vígjátéknézőknél jobb értékeket mértek, mint a nevetőjógázóknál. A szervezetünk talán képes megállapítani, hogy megpróbáljuk-e átejteni.

Vágd pózba magad!

Mi a helyzet a rendszeres jógázással? Évről évre nem kevesebb mint 20 miihó amerikai jógázik, mely az Egyesült Államokban főként testtartásokból, légzőgyakorlatokból és meditációból áll. Randomizált kontrohált vizsgálatok metaanalízise során megállapították, hogy a jógabeavatkozás valóban képes csökkenteni a kortizolszintet - de vajon ez egyet jelent a tényleges súlycsökkenéssel? 
Egyes randomizált kontrollált jógavizsgálatok során az alanyok valóban súlycsökkenést tapasztaltak, ám gyakran olyan kontrollcsoportokhoz képest, amelyek egyáltalán nem végeztek testgyakorlást. Tény és való, a fizikai aktivitás változatlan szintjéhez képest 30 órányi jóga bizonyíthatóan mintegy 2,5 kilónyi fogyást eredményezett, és a derékbőséget is 2,5 centiméterrel csökkentette. De vajon más járulékos előnnyel is bír a jóga azon túlmenően, hogy a fizikai megterhelés következtében segít elégetni percenként nagyjából 3 kalóriát? A kutatók elhatározták, hogy utánajárnak.
A jóga hatásait az erőnléti edzésével és a súlycsökkentési célzatú gyalogláséval hasonlították össze. Harminchat órányi gumikötéllel, súlyzókkal és egyensúlylabdával végzett erőnléti edzés a testzsír mennyiségének 1 százalékos csökkenéséhez vezetett az ülő életmódot  folytató kontrollcsoporthoz képest. Azonos időtartalmú jógázás ugyanígy 1 százalékkal apasztotta meg a zsírraktárakat. A gyaloglásos vizsgálatnál napi összesen legalább 90 percnyi séta növényi alapú étrend mellett - ami történetesen egybevág a saját javallatommal - hasonló fogyási eredményeket hozott, mint a megfelelő tartamú jóga: 15 nap leforgása alatt 2,5 kilót és 2,5 centi derékbőség-csökkenést. A gyaloglócsoport tagjainak azt az instrukciót adták, hogy a saját tempójukban haladjanak, ami leginkább komótos sétának bizonyult, ám így sem maradt el a jóga legtöbb válfajának energiaráfordítása mögött - nem véletlenül sorolta az Amerikai Sportorvosok Testületé az ősi indiai mozgásformát a könnyű fizikai aktivitás kategóriába.

Csitítsd el az elméd!

Az ébertudatosság-alapú módszerek megkönnyíthetik a stresszkezelést és az önuralom gyakorlását, továbbá segíthetnek az impulzív és emocionális alapú túltáplálkozás, illetve a mértéktelen evés megfékezésében, s ekként eredményesen előmozdíthatják a hatékonyabb testsúlyszabályozást. a vizsgálatokat összegezve arra a következtetésre jutottak, hogy az ébertudatosság- alapú beavatkozások igenis súlycsökkenést eredményezhetnek a változatlan életvitelhez képest - éspedig 4 hónap alatt átlagosan mintegy 3,5 kilótól szabadulhatunk meg általuk.  Az összes többi étrendi vagy életviteli beavatkozáshoz hasonlóan az éber tudatosság is kizárólag akkor hozza meg a kívánt eredményt, ha rendszeresen gyakoroljuk.  

A növényi koszt gyökeresen egészségesebb

Már egyetlen magas zsírtartalmú étkezés is képes súlyosbítani a stressz hatásait.  Egyetlen állati fehérjében gazdag étkezés is csaknem duplájára emelheti a kortizol stresszhormon szintjét a vérünkben fél órával az elfogyasztása után.  Ötszáz szorongástól és depressziótól sújtott férfit és nőt állítottak át egy teljes értékű élelmiszerekből álló növényi alapú diétára és életviteli programra.  A kitartók többsége számottevő javulást tapasztalt a kedélyállapotában, és úgy találták, hogy a szorongásos tüneteik is „jelentősen enyhültek, vagy teljesen elmúltak”. A krónikus kimerültségtől és fájdalmaktól szenvedők legtöbbje jobban lett, és a vizsgálat 12 hetes időtartama alatt átlagosan 3 kilót adtak le. Ám a legfigyelemreméltóbb eredmény az volt, hogy 3 hónappal a vizsgálat lezárulta után a résztvevők összesen több mint 7 kilóval voltak könnyebbek az eredeti súlyuknál.   ha a vizsgált személyek egyik csoportjának étrendjéből teljesen kiiktatjuk a húst és a tojást, alig 2 hét alatt szignifikánsan lecsökken a stressz- szintjük azokhoz a társaikhoz képest, akik továbbra is fogyasztanak halat, illetve akik mit sem változtatnak húsos étrendjükön. Tehát a kutatók azt sugallják, hogy „a vörös húst, halat és baromfit elhagyó egyének már azelőtt hatékonyabban birkóznak meg a mentális stresszel”, hogy számottevő súlyt adnának le. 

Milyen más, egészségre gyakorolt hatása van a kortizol szint emelkedésének? A következő cikkből kiderül.

Jógázz, tornázz, végezz gerinctréninget, sétálj naponta! További tanácsokért csatlakozz az INGYENES Facebook csoportunkhoz!

(A cikk Dr. Michael Greger: Egyél úgy, hogy ne halj meg - áttörés az egészség és a súlycsökkentés területén című könyve alapján készült.)

 

 

Anyukádnak igaza volt, ki kell húznod magad. De nem kizárólag azért, hogy csinosabbnak nézz  ki, hanem azért is, mert a rossz testtartás nemcsak a gerincedet és az ízületeidet teszi tönkre,  nemcsak betegségeket, hanem olyan egészségügyi problémákat is okoz, amikre lehet, hogy eddig nem is gondoltál:

 • csípő-, térd-, és bokaproblémák,

 • vállproblémák,

 • a légzésfunkció romlása,

 • rossz emésztés, gyomorégés, reflux,

 • fejfájás,

 • hasfájás.

ROSSZ VÉRKERINGÉS

Sok esetben a nem megfelelő vérellátás okoz problémát a belső szervekben. Könnyű elképzelni, hogyan működik ez, ha a körmödre gondolsz. A körmök rózsaszín színét az alatta lévő kis hajszálerek adják. Ha megszorítod a körmöd, a köröm fehérré válik, láthatóan kiszorítod a vért a kis erekből. Ugyanez történik a testedben is.  Ha nem megfelelő testtartással, görnyedten ülsz vagy állsz, az aktuálisan “szorult helyzetben lévő” szerveknek nem lesz megfelelő a vérellátása, a nem megfelelő vérellátás pedig egészségügyi problémákhoz vezethet. Ahol fokozódik a vérellátás, ott fokozódik a szerv működése is.

NŐI SZERVEK BETEGSÉGEI

Gaál Erzsébet, Kriston Intim Torna tréner a tanfolyamain is ajánlja a helyes testtartást a női szervek védelme miatt: “Az ülés közbeni görnyedt testtartással azt érjük el, hogy alhasi szerveinknek kevesebb helyet engedünk, ezért lefelé nyomulnak. A hólyag, a méhtest és a végbél lefelé mozdul, tartószalagjaik megnyúlhatnak, a szervek megereszkedhetnek. Ha ez a hatás – a görbén ülés – hosszan fennáll és más, terhelő szokásokat is alkalmaz az illető, akkor k i- alakulhatnak a sérves, süllyedéses elváltozások. A görbe testtartás következtében lassul a vérkeringés az alhasban, a szervek tápanyag ellátottsága romlik, ezért funkciójuk is nehezítetté válik. Példaként említve a hüvely felső szakaszának zárási képessége sérül, hiszen az izom– az oxigén – és tápanyagellátás hiányától – sorvadni kezd. Állás közben is érdemes tudatos maradni. Amennyiben a “pucsításos” – túlzottan homorított ágyéki gerincszakasz – állás jön létre, például fáradt hátizmokkal, magassarkú cipőben, a hólyag, a méh és a belek előre billennek a hasfalra. A csapott vállal, görbe gerinccel való állás következtében ugyanezek a szervek lefelé nyomulnak, terhelődnek. Mindkét esetben nyúlnak az alhasi szervek tartószalagjai.”  

Részlet: Balatoni-Huber Vera Tudatos testtartás című könyvéből

Tanuld meg a helyes testtartás alapjait és végezz rendszeresen bizonyított hatású testtartás javító gyakorlatokat, például Spirálstabilizációt! A Spirálstabilizációt elsajátíthatod online tanfolyam formájában is.

Miért fogyasszunk több szóját? 

A fitoösztrogének az ösztrogénhez (női nemi hormonhoz) hasonló szerkezetű anyagok, amelyek az ösztrogén receptorokhoz kapcsolódnak, ezáltal ösztrogénszerű, de annál gyengébb hatást érnek el. Befolyással vannak egyes, az anyagcserében résztvevő enzimekre, a fehérjék képződésének folyamatára, gátolják a tumoros sejtek szaporodását.  Az emberi bőrön alkalmazva fokozzák a vér átáramoltatását, elősegítik a sejtszaporodást, és javítják a petyhüdt bőr tónusát.  A távol-keleti országok lakosai között előforduló bizonyos daganatos betegségek alacsony aránya felkeltette, és egyben ráirányította számos kutató figyelmét a táplálkozás jelentőségére.

A Japánban élő emberek például sokkal több, főként szójából származó fitoösztrogént fogyasztanak Európa lakosságához viszonyítva.  Ezek a megfigyelések, majd az erre irányuló konkrét vizsgálatok eredményei arra engednek következtetni, hogy a fitoösztrogének megfelelő mennyiségű fogyasztása csökkentheti a mellrák, vastagbél-rák és a prosztatarák- kockázatát.

Egyéb kutatások azt bizonyítják, hogy a fitoösztrogének kisebb adagokban csökkentik a vérben található zsírsavak kóros szintjét, gátolják az erek elmeszesedését, a vérlemezék összetapadását, így a vérrögök képződését, és értágító hatásuk is megfigyelhető. Mindezen tulajdonságuknak köszönhetően nagy szerepük van az ún. iszkémiás szívbetegségek, mint a szívinfarktus, valamint a stroke, a mélyvénás trombózis megelőzésében.

A szója és lenmag fitoösztrogénjei a menopauza utáni időszak klimaxos tüneteit, főként a hőhullámokat is képesek voltak csökkenteni. Az egyik kísérletben posztmenopauzában lévő nők 6 hónapig szójafehérjében gazdag diétát kaptak. A fél év leteltével a csontok ásványianyag tartalmának és sűrűségének emelkedését figyelték meg. Eszerint a fitoösztrogének sok más jótékony hatásuk mellett részt kaphatnak a csontritkulás megelőzésénél és kezelésénél alkalmazott diétában is.

A fentieket összefoglalva tehát azt lehet mondani, hogy a fitoösztrogének nagy lehetőségeket ígérnek a betegségek megelőzésében. Fontos tudni, hogy a növényi ösztrogéneknek (ellentétben a szintetikusan előállított és hormonpótlásra alkalmazott ösztorgénekkel szemben) jelen ismereteink szerint nincsenek káros hatásaik.

Ahogy a fentiekből kiderült a fitoösztrogének fő táplálékforrása a szója és a lenmag. A többi növényi táplálék a szójához és a lenhez képest elenyésző mennyiségű fitoösztrogént tartalmaz; azonban a kis adagok nagy száma jelentős mennyiséggé adódhat össze. Ezért szorgalmasan fogyasszunk hüvelyeseket (babot, lencsét, borsóféléket), olajos magvakat (diót, mandulát, mogyorót, pisztáciát, stb.).

A fitoösztrogének egyik fajtája a lignán, ami a gabonaszemek héjában található nagy mennyiségben, így a hagyományos őrlési technikák ezeket eltávolítják, megfosztva a fogyasztókat jótékony hatásaiktól. Válasszuk inkább a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeket, tehát a barna kenyereket, zsömléket, gabonapelyheket, a hántolatlan rizst,

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA, Hírlevél, III. évfolyam 1. szám, 2010. március

Ismerkedés, új szokás kialakítása
(Pezzetta-Vaski Mónika élménybeszámolója)

 

Nagyon szerencsés vagyok, hogy részt vehettem a Spirálstabilizáció alaptanfolyamon. Vera sportolókkal még nem dolgozott együtt ennek a tréningnek kapcsán és rám esett a választása, hogy a közös munkánk alatt beszámoljak a módszer alkalmazásával tapasztalt élettani hatásokról.

Aki esetleg nem ismer, amatőr futó vagyok, emellett túrázni és jógázni szeretek.
Június végén kezdtük el a foglalkozásokat és 5 hétig dolgoztunk együtt. Első alkalommal, mielőtt még bármit is elhangzott volna a spirálstabilizációról, rögtön egy fénykép készült rólam álló helyzetben oldalról. Esküszöm, még figyeltem is, hogy szép egyenesen tartsam magam, kihúztam magam, ahogy azt gondoltam, hogy kell. Aztán rögtön szembesültem is a ténnyel, hogy ez csak önámítás és magától a beesett vállaim nem kerülnek a helyükre.

A vállak mellett egyértelműen a csípőhajlító izmok megrövidülése volt szembetűnő. Mindkettő élettani hatásával tisztában vagyok, nem csak esztétikailag látom, fizikailag is érzem a negatív hatásukat. Erről egy kicsit bővebben később írok még.
Szóval a feltérképezés és az alapismeretek megismerése után elkezdtük a gyakorlatokat, amik kívülről elsőre nem is tűntek olyan megerőltetőnek és bonyolultnak. Aztán jött a felismerés, hogy ez a mozgásfajta mennyire összetett és magas koncentrációt igényel. Pontosan ezt szeretem benne, leköti minden idegszálamat, közben csak az adott mozgássorra tudok koncentrálni, emellett intenzív izommunkát követel. 


Sportolóként nagy előnyt jelent számomra a magasfokú testtudat, hiszen az instrukciókat pontosan kell követni, ezáltal kerül minden testrészünk a helyére. Így leszünk képesek felvenni a stabil testhelyzetet és megtartani azt. Az első alkalom után napi 15 percet gyakoroltam, észrevettem, hogy sokszor “igazgatom” magam a tükörben és figyelni kezdtem a többi embert, hogy nála mi újság. Fontos, hogy kialakítsunk egy napi rutint ezzel kapcsolatban, így szokássá és rendszeressé válik.

Nekem az edzések utáni, illetve lefekvés, zuhanyozás előtti időpont vált be. Vera nagyon jó módszere, hogy mindig kössük valamihez, így az agyunk is könnyebben rááll a feladatra. A 2. részért kattints ide

(Pezzetta-Vaski Mónika élménybeszámolója)

Az alapgyakorlatok elsajátításának van egy szisztematikusan felépített sorrendje, ez alapján haladtunk nálam is. Azzal a különbséggel, hogy bizonyos esetekben nehezített testhelyzetben, nagyobb mozgástartományban végeztem a gyakorlatokat. Ezt szeretném kiemelni, hogy mennyire pozitívan hatott rám, hiszen specifikusan, mindenki a saját képességeinek megfelelően tudja erősíteni az izmait, elvégezni a nyújtást.

Két hét rendszeres gyakorlás után már éreztem magamon a módszer jótékony hatását. Gyorsabb volt a regenerációm és az edzések utáni, másnapi nehézkes mozgás, esetleges izomláz mértéke is csökkent, illetve meg is szűnt.

A harmadik, negyedik héten tapasztaltam azt a változást, ami számomra a legtöbbet jelenti. Korábban, bizonyos kilométerszám felett, ez lehetett 15, de akár csak 10 km is, mindig jött egy kellemetlen feszítő érzés az ágyéki résznél, ami látványosan csökkentette a lépéshosszt és ezáltal szétesett a mozgásom.  Amióta rendszeresen végzem a gyakorlatokat, ez a feszítő érzés megszűnt és sokkal stabilabb a mozgásom, nem esik be a vállam, szebb a tartásom futás közben is. Körülbelül egy hónap után, közeledve a félmaratoni versenyre való felkészülés vége felé, egy tizenhét kilométeres edzés alatt a dombokat is energikusan, tempósan tudtam futni, igazi wow élmény volt. Olyan alapokat ad a spirálstabilizáció, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy elkerüljük a sérüléseket, kellemetlen fájdalmakat és eredményesek legyünk, kihozzuk magunkból a lehető legjobb teljesítményt. (Folyt. köv.) Az 1. részért kattints ide

 

(Pezzetta-Vaski Mónika élménybeszámolója)

 

Számomra egy futóverseny mindig ajándék. Imádom a verseny előtti drukkot, az utolsó laza edzéseket és hogy aznap minden a sportról, futásról szól. Olyan energiák és érzelmek szabadulnak fel a rajtvonal előtt, amit csak az érthet igazán, aki már állt ott.

Helsinkiben állni a rajtvonal előtt pedig igazán különleges élmény. Finnország régóta a bakancslistámon volt, egy álmom vált valóra ezzel az utazással. Futni a világ egyik legboldogabb országában, ott, ahol a világon a legtisztább a levegő… kell ennél több?
 Felkészülés szempontjából nem ideális időpontban volt a verseny (aug. 21.). Nyáron, a meleg hónapokban képtelenség olyan minőségű és mennyiségű edzést elvégezni, ami megnyugtató magabiztosságot és edzettséget ad. A sportban aranyszabály, hogy azt tudod kivenni belőle, amit beletettél.

Ezért is vagyok hálás Balatoni-Huber Verának, testtartás coachnak, akivel a verseny előtti hetekben dolgoztunk együtt, az ő irányításával elvégeztem a Spirálstabilizáció alaptanfolyamot. Ezek a gyakorlatok olyan alapokat nyújtottak, amik nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a kevesebb futó edzés ellenére is minden megingás nélkül, jó tempóban tudtam teljesíteni a félmaratoni távot. Végig erősnek és nagyon stabilnak éreztem magam, szép volt a tartásom és az emelkedők sem jelentettek akadályt.


Helsinkiben olyan változékony az időjárás, mint Londonban. Bármikor eshet az eső, a másik pillanatban már hétágra süt a nap. A verseny napján azonban szerencsénk volt, 17 fok, szélcsend és borult ég. Körülbelül 6000 induló volt, de a tömegből szinte semmit nem éreztünk. A covid miatt egy 40 perces idősáv állt a futók rendelkezésére, hogy elrajtoljanak.Mi rögtön az elején indultunk, kezdettől egyenletes tempóban haladtunk. Kb. 3,5 km-ként következtek a frissítőállomások, utcai zenészek, táncosok, igazi fieszta hangulat volt. 🙂

Változatos volt az útvonal, kicsit dimbes-dombos, jártunk a belvárosban, lakótelepeken, hajókikötőben, exkluzív városnézés a javából. Egy hosszú tengerparti egyenes után szakítottuk át a képzeletbeli célszalagot, kéz a kézben a férjemmel. Ez az a pillanat, ami minden küzdést, harcot, nehéz, izzasztó percet megér. Megcsináltuk, Helsinki már “csak” a miénk. 
Köszönöm.

Az 1. részért kattints ide

A 2. részért kattints ide

 

 
Sokat tanultunk abban az 1-2-3 hónapban. Magunkról, a környezetünkről, a minket körülvevő emberekről. Talán tanultunk belőle. De ami a Spirálstabilizációt és a Tudatos testtartást illeti....
Rengetegen kerültek kiszolgáltatott helyzetbe, mert a megszokott elengedhetetlen segítség a derék-, hát-, nyakfájós problémáikra nem volt elérhető: a masszőr, a gyógytornász, a mozgás oktató. Egyedül maradtak a fájdalmaikkal, rendkívül kilátástalan volt és nem lehetett látni a végét.
Kivételezett helyzetben voltak azonban azok, akik korábban megtanulták a Spirálstabilizáció módszerét.
Egy olyan technika volt a kezükben, amivel minden külső segítség nélkül, egyedül, önállóan gyakorolhattak nap, mint nap.
Nem kellett hozzá sokféle eszköz, gép, amit sem tárolni, sem kezelni nem tudtak volna. Nem kellett hozzá egy másik ember, aki elmondja, mit csináljanak.
Kezükben volt a megoldás. (Természetesen nem jelenti ez azt, hogy a masszőrökre, gyógytornászokra, mozgás oktatókra ne lenne óriási szükség. Pótolhatatlan a munkájuk, köszönet érte!)
De, ha minden, önállóan végezhető módszer nélkül maradsz, mert mindig másokra vagy utalva, mihez kezdesz?
HA MÉG EGYSZER ILYEN HELYZETBE KERÜLSZ MIT CSINÁLSZ? NEM KELL EHHEZ MÉG KARANTÉN SEM. GONDOLKODTÁL MÁR EZEN?
 
Íme egy visszajelzés egy tanítványomtól:
 
"Tulajdonképpen szerencsés lettem a karanténnal! 2020 -ban - január-februárban -végeztem el a tanfolyamot, de még nagyon bizonytalan voltam. Nem sikerült minden mozdulatot rögzítenem, így azonnal előfizettem a márciusban kezdődő karanténos online gyakorlási, tanulási lehetőségre. Minden nap gyakoroltam. Ennek köszönhetem, hogy egyszer csak azt vettem észre, nem fáj a vállam -másfél év szenvedés után -, és a csípőproblémáim is megszűntek. Azóta is gyakorlok, mert így érzem jól magamat: FORMÁBAN VAGYOK!"
Fábiánné Simon Klára

 

Egyszerre túl sok feladat végzése kiégéshez vezethet

Az úgynevezett „multitasking”, vagyis több feladat párhuzamosan történő végzése, egyszerűen telíti az elmét és folyamatos nyomás alatt tart. Nem csoda, hogy ez az egyik legkárosabb, ugyanakkor leggyakoribb rossz szokás. Téves elgondolás, hogy hatékonyabbak vagyunk, ha több/sok feladatot igyekszünk egyszerre ellátni. Rövidebb idő alatt éred el a kitűzött célt, ha egyszerre egy dologra fókuszálsz és azt igyekszel a lehető legjobban megoldani.

 

Szokásaink meghatároznak minket. És semmi sem tud olyan kártékony hatással lenni a kreativitásra és a produktív, eredményes életre, mint a rossz szokások. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életet éljünk, mely elégedettséggel tölt el minket, fel kell szabadítani magunkat rossz beidegződéseinktől. Mindez – főleg az első lépések megtételekor – nagy erőfeszítéseket és odafigyelést kíván, de a pozitív változások csakhamar igazolnak afelől, hogy jó úton haladunk.