Barion Pixel Ébredj frissen és fitten: Hogyan javíthatja a testtartásod az alvásod minőségét? - Tudatos Testtartás

Az emberi test lenyűgöző összetettséggel rendelkezik, és minden része szorosan összekapcsolódik. Az egyik legfontosabb kapcsolat, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak, nem más mint a testtartás és az alvás közötti viszony. 

A testtartás hatással van az alvás minőségére, míg az alvás pozíciói visszahatnak a testtartásra és az általános egészségi állapotra. 

Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, milyen alvási szokások és testhelyzetek segítik elő a jó testtartást és általános jóllétet.

Nem győzöm mondani, hogy a jó testtartás nem csupán esztétikai kérdés

Alapvető szerepet játszik az egészség megőrzésében. A helyes testtartás lehetővé teszi a gerincoszlop természetes görbületeinek megőrzését, ami csökkenti a hátfájás és a mozgásszervi problémák kockázatát. Ezen túlmenően, a megfelelő testtartás javítja a légzést, az emésztést és az idegrendszer működését.

Hogyan ismerjük fel, hogy rossz a testtartásunk?

A rossz testtartás gyakori jelei közé tartozik a vállak előre esése, a púpos hát, az előreesett fej és az aszimmetrikus testhelyzetek. Ezek a problémák gyakran abból adódnak, hogy túl sok időt töltünk ülő helyzetben, különösen számítógép vagy mobiltelefon használata közben. A helytelen testtartás következtében izmaink egyensúlya megbomlik, ami fájdalomhoz és hosszú távon sérülésekhez vezethet.

Mindezek átismétlése után nézzük is a mai témánkat!

Az alvás közbeni testhelyzet közvetlen hatással van a testtartásra és fordítva. A helytelen alvási pozíciók ronthatják a testtartást, míg a jó testtartás segíthet az egészséges alvásban.

 

Melyik alvó pozíció a legjobb?

Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy fekvés közben a gerinc terhelése akkor a legkisebb, ha lépcsőzetesen beállított pózban fekszünk és nem teljesen kinyújtóztatva.
  1. Bármilyen pózban is alszunk, nagyon fontos a megfelelő párna kiválasztása. Fontos, hogy csak a nyakat és a fejet támasszuk, és a párna ne érjen a váll alá, mert akkor rossz ívben törik meg a nyak és a gerinc íve. 
  2. Ha háton fekve alszol, támaszd alá a térdhajlatot egy kispárnával. (Ez relaxáció alatt is kényelmes lehet.)

3. Ha hason fekve alszol és ettől fáj a derekad, jól eshet, ha egy lapos kispárnát teszel a hasad alá. Lehetőség szerint a fej alá lapos párnát használjunk, vagy ne használjunk párnát egyáltalán.

4. Ha oldalra fordulva alszol, tegyél egy vékony kispárnát a térdeid közé.

Részlet Balatoni-Huber Vera ‘Tudatos Testtartás’ c. könyvéből

További tippek a jobb alvásért

Minőségi matrac és párna:

Válassz olyan matracot és párnát, amelyek megfelelő támaszt nyújtanak a testnek, és kényelmesek számodra. A matracok keménységi foka személyenként eltérő lehet, ezért próbálj ki több típust, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet

Rendszeres testmozgás:

A rendszeres testmozgás javítja az alvás minőségét, de kerüld a túlzottan intenzív edzéseket közvetlenül lefekvés előtt. A legjobb, ha a nap korábbi szakaszában végzed a testedzést.

Optimális alvási környezet:

Legyen a hálószoba sötét, csendes és hűvös. A zajok és a fény zavarhatják az alvást, ezért érdemes füldugót és sötétítő függönyt használni.

Relaxációs technikák:

Próbálj ki relaxációs technikákat, mint a meditáció, légzőgyakorlatok vagy a jóga, hogy segítsenek ellazulni és felkészíteni a testet az alvásra.

Ne feledd, hogy a testtartás és az alvás közötti kapcsolat szoros és kölcsönösen hat egymásra. 

Azáltal, hogy figyelmet fordítunk mindkét területre, jelentősen javíthatjuk életminőségünket, csökkenthetjük a fájdalmakat és növelhetjük a mindennapi energiaszintünket. 

Ébredj frissen, és kezdd a napot fitten! 🙂

    Tetszett a cikkünk? Oszd meg másokkal is!